Čo je VPN ?  Ako sa dá použiť VPN ?

VPN je skratka pre (Virtual Private Network). VPN je softvér, ktorý dokáže maskovať vašu IP adresu, VPN zašifruje vaše dáta a posiela ich cez bezpečnú sieť na server. Server si môžete vybrať v ktorejkoľvek krajine. VPN sa používa pri anonymnom surfovaní na internete.

 

Ako sa dá VPN použiť ?

 

  1. Netflix, Disney+ alebo YouTube

 

  • Nie každý film alebo seriál je určený pre Slovenské publikum. Pokiaľ chcete vyskúšať nový obsah na Netflixe alebo podobnej streamovacej službe môžete tak urobiť s VPN softvérom. Stačí keď sa prihlásite do svojho konta s VPN na IP adrese mimo Slovenska a objavíte nový obsah, ktorý je pre Slovensko nedostupný.

 

 

2. Bezpečnosť na verejných Wi-Fi

  • Bezpečnosť na internet je vždy prvoradá. Verejné Wi-Fi je pohodlné, ale ide na úkor bezpečnosti. Keď odpovedáte na e-maily v miestnej kaviarni alebo neprítomne prechádzate sociálnymi sieťami na letisku, niekto môže sledovať vašu online aktivitu. VPN softvér vašu aktivitu kryje a nie je možné ju sledovať.

 

 

3. Možnosť použiť aj na Smart Phone

  • VPN od spoločnosti Avast je možné stiahnuť aj do vášho telefónu či tabletu. Aplikácia je dostupná pre Windows, Android, iOS a Mac. Avast Secure Line je veľmi jednoduchá aplikácia na ovládanie. Stačí ju otvoriť  a vybrať server pripojenia. Pokiaľ chcete ukončiť prehliadanie s VPN stačí kliknúť tlačidlo Odpojiť. Na mobilných zariadeniach treba povoliť používanie VPN. Aplikácia vás bude navigovať ako to urobiť. 

 

 

4. Šetrenie nákladov 

  • Ak ste ochotní urobiť malý prieskum, VPN vám môže pomôcť ušetriť peniaze prostredníctvom svojich možností spoofingu polohy. Mnoho podnikov, ako sú predplatné a letecké spoločnosti, ponúka rovnaké vybavenie alebo produkty za rôzne ceny. Ak zmeníte lokalitu IP adresy na miesto, kde sú služby ponúkané lacnejšie, môžete skončiť s veľkými úsporami.

 

 

5. Zrýchlenie internetu

  • Niektorí prevádzkovatelia internetu spomaľujú rýchlosť vášho domáceho internetu, dôvody zvyknú byt rôzne. ISP spomalenie môžete preskočiť s VPN softvérom.