Office 2021 vs 2019: Aký je rozdiel ?

Office 2019 a Office 2021: Čím sa odlišuje nová verzia?

Pred niekoľkými mesiacmi softvérová spoločnosť Microsoft potešila mnohých používateľov nasledujúcim oznámením: Microsoft Office 2021 by mal vyjsť tento rok. To znamená, že na rozdiel od rôznych predpokladov bude opäť k dispozícii nová predajná verzia Office. O Office 2021 je však známych veľa podrobností. Porovnanie s Office 2019, teda s predchádzajúcou verziou, sa preto oplatí. Tým je jasné, či sa softvér oplatí aktualizovať alebo nie.

 

Office 2021: Najnovšia maloobchodná verzia balíka Microsoft Office

Pred porovnaním dvoch verzií balíka Office si stručne vysvetlíme, čo verzia s predplatným skutočne znamená. Microsoft ponúka inú alternatívu: Microsoft 365. Toto je však verzia predplatného. To znamená, že tieto dve alternatívy sú založené na veľmi odlišných obchodných modeloch. Microsoft 365 má ročný poplatok. Ak zaň zaplatíte, môžete softvér používať počas zodpovedajúcej doby. Vždy máte prístup k aktuálnej verzii. Termín si môžete predĺžiť aj po termíne. Ak sa rozhodnete proti zakúpenej verzii, neexistujú žiadne obmedzenia používania. Softvér tak môžete používať mnoho rokov. Podpora vyprší po niekoľkých rokoch, takže už nebudete dostávať bezpečnostné aktualizácie. Stále sa však dá použiť. Malou nevýhodou používania zakúpenej verzie je, že verziu, ktorú používate, nemôžete aktualizovať. Nemáte prístup ani k úložisku OneDriveCloud, ktoré je tiež zahrnuté vo verziách predplatného. Vy však profitujete z výraznej úspory. Aj keď softvér používate len do konca podpory, náklady sú výrazne nižšie ako náklady na predplatné na príslušné obdobie. Ak budete softvér balíka Office používať aj po tomto čase, úspory budú ešte väčšie. Mnohí používatelia preto uprednostňujú zakúpenú verziu. Dodávateľ to však vidí inak. Kvôli vyššiemu zisku chce určite povzbudiť používateľov, aby používali predplatiteľskú verziu. Preto rozhodne nechce vydať novo zakúpenú verziu. Mnoho používateľov však ešte nie je pripravených používať verziu predplatného, ​​a preto prešli na produkty od iných poskytovateľov. Kvôli tomuto tlaku sa Microsoft nakoniec rozhodol opäť ponúknuť kúpnu verziu s vydaním 2021.

 

Porovnanie Office 2019 a Office 2021: Nové funkcie

Teraz je čas porovnať najnovšiu verziu balíka Office s jej predchodcom. Treba však poznamenať, že to ešte nie je oznámené. To znamená, že sa budeme musieť spoliehať na oznámenia spoločnosti Microsoft v tejto veci. Výrobca softvéru však zverejnil mnoho detailov o tom, čo môžu používatelia od novej verzie očakávať.

 

Línia zaostrenia

Niekedy je dôležité zamerať sa na konkrétnu oblasť dokumentu. Keď je však zobrazená celá stránka, je často ťažké zamerať sa presne na túto časť. To je dôvod, prečo teraz Microsoft zahrnul Focus Line do svojho textového procesora Word. To vám umožní označiť konkrétnu oblasť. Všetky ostatné textové polia sú potom sivé. Znižuje rozptýlenie. Môžete si vybrať zobrazenie jedného, ​​troch alebo piatich riadkov.

 

Tmavý režim

Mnoho ľudí stále sedí za počítačom neskoro večer – či už preto, že majú ešte prácu, alebo chcú tento čas využiť na súkromné ​​úlohy. Osvetlenie však často nie je príliš dobré. To vedie k silnému kontrastu medzi jasnou obrazovkou počítača a tmavým prostredím. Preto Microsoft predstavil Dark Mode. Farby sa potom vymenia. Zvyčajne je pozadie svetlé a znaky a iné symboly tmavé. Pri jasnom osvetlení je možné optimálne rozpoznať všetky detaily. To však vedie k vysokému celkovému jasu, ktorý je v horších svetelných podmienkach nepríjemný. Preto v tmavom režime sú tieto pomery obrátené. To znamená, že pozadie je tmavé a znaky a symboly svetlé. S najnovšou verziou Office tak môžete optimálne pracovať aj vo večerných hodinách.

Nová funkcia XLOOKUP

Ďalšia inovácia sa týka aj excelovskej tabuľky. Funkcia XLOOKUP je tu zahrnutá, nie v predchádzajúcej verzii. Toto je funkcia vyhľadávania. Nájdenie hodnoty je často potrebné, najmä pri väčších súboroch údajov. Pre túto funkciu sú vo verzii Office 2019 dostupné iba funkcie VLOOKUP a HLOOKUP. Tieto aplikácie však ponúkajú relatívne málo použiteľných použití a majú veľa obmedzení. Na druhej strane XLOOKUP ponúka mnoho nových spôsobov vyhľadávania hodnôt vo veľkých súboroch údajov. Napríklad sa dá použiť na vyhľadávanie tabuliek vo všetkých smeroch. Pri predchádzajúcich funkciách ste si vždy museli vybrať medzi vertikálnym a horizontálnym vyhľadávaním. Ďalším užitočným detailom je, že XLOOKUP vám umožňuje určiť stĺpce pre vrátené hodnoty sami.

 

Dynamické Arrays

Dynamic Arrays je funkcia, ktorú poznajú mnohí používatelia stolných počítačov. Pred chvíľou bol predstavený v Office 365 a odvtedy ponúka mnoho ďalších možností používania Excelu. Teraz Microsoft integroval túto funkcionalitu aj do nákupnej verzie. Tabuľky sú v Exceli už nejaký čas. Používajú sa na zaznamenávanie údajov. S dynamickými poliami je však teraz možné vytvárať tieto polia dynamicky pomocou vzorcov. Týmto spôsobom zachytávajú presné hodnoty, ktoré zadáte vo vzorcoch. Je obzvlášť vhodný na použitie v spojení s funkciami filtrovania a triedenia. Dynamické polia výrazne zjednodušujú správu väčších súborov údajov z externých zdrojov. Takto ich môžete automaticky vložiť do požadovaného formulára.

 

Čas podpory

Dôležitým aspektom pri používaní softvéru je doba podpory. Počas tejto doby budete dostávať bezpečnostné aktualizácie, ktoré vás ochránia pred útokmi. Toto je dôležité najmä pre komerčných používateľov, aby sa vyhli nebezpečenstvu. Na druhej strane domáci používatelia často používajú softvér aj mimo obdobia jeho podpory. Je však dôležité rýchlo sa na tento detail pozrieť. Spoločnosť Microsoft skrátila obdobie podpory pre vydanie z roku 2021 na 5 rokov, čo je o 2 roky kratšie ako vydanie z roku 2019, kde je obdobie podpory 7 rokov. Ak máte radi dlhé médiá, mali by ste vždy používať najnovšiu verziu. Obdobie podpory sa nezačína kúpou softvéru, ale vydaním softvéru. Keďže verzia 2019 vyšla takmer pred tromi rokmi, podpora skončila o rok skôr.

 

Nahrajte prezentáciu s hudbou na pozadí pomocou programu PowerPoint

Prezentácie sú skvelým spôsobom, ako upútať pozornosť. Grafy a infografiky vám tiež môžu pomôcť pochopiť zložité problémy. Prezentačný program PowerPoint ponúka veľa možností na integráciu prezentácií do hodiny. Ak stále existuje potreba objasnenia témy, prednášajúci ju predtým museli podať priamo na hodine. To môže komplikovať implementáciu a spôsobiť chyby. Preto teraz Excel 2021 ponúka novú funkciu. Týmto spôsobom môžete svoje prezentácie kompletne preddizajnovať vrátane všetkých potrebných vysvetlení. Zvukové klipy možno jednoducho uložiť a pridať do prezentácie.

 

Záver: Verzia Office 2021 prináša množstvo zaujímavých noviniek

Porovnanie verzií Office 2019 a Office 2021 ukazuje, že najnovšia verzia má veľa užitočných funkcií. Hlavným vylepšením je tu tmavý režim, ktorý uľahčuje prácu pri slabom osvetlení. Najmä excelovské tabuľky navyše ponúkajú nové praktické funkcie, ktoré uľahčujú výpočty. Došlo však aj k určitým vylepšeniam vo Worde a PowerPointe, takže prechod sa oplatí všetkým používateľom.